luni, 6 iunie 2011

IMOBIL APARTAMENTE SI APARTAMENT SHOW ROOM SI BIROURI S+P+4E


MEMORIU TEHNIC

INSTALATII ELECTRICE DE FORTA, ILUMINAT,
LEGARE LA PAMANT SI PARATRASNET

1. GENERALITATI

          Prezenta documentaţie cuprinde o descriere a instalatiilor electrice aferente lucrării “ Imobil apartamente si parter show room si birouri S+P+4E faza DE, amplasate in  Bucuresti si anume:
·            instalatii electrice de iluminat si prize;
·            instalatii electrice pentru alimentarea aparatelor de climatizare a aerului;
·            sistem de ridicat parcare subterana;
·            adapost civil (ALA)
·            tablouri electrice de distributie;
·            instalatia de legare la pamant.
·            staţiei de hidrofor, preparare apa menajera;
·            pompelor de incendiu
            Proiectul nu cuprinde cablul de alimentare a tabloului general de distributie TG1. Limita proiectului este la bornele de intrare ale intreruptorului general al TG2.

2. INSTALATII DE ILUMINAT SI PRIZE

2.1. Iluminat si prize apartamente

Iluminatul este realizat fie cu corpuri de iluminat cu surse incandescente, fie cu surse fluorescente compacte pentru a realiza un iluminat general sau ambiental si un iluminat de lucru.
S-a prevazut reteaua interioara de alimentare pentru un iluminat incandescent, realizat cu lustre si aplice in camera de zi (living) si dormitoare, plafoniere in locul de luat masa si baie
            Scarile si coridoarele de trecere trebuie sa fie bine luminate din considerente de siguranta. Se va evita lumina stralucitoare, deoarece creeaza umbre pronuntate.
Oglinzile din baie trebuie luminate din ambele laturi, pentru a nu avea o stare de disconfort in timpul  folosirii grupului sanitar.
Pentru holuri, coridor sau scari, locuri unde este mai importanta o iluminare functionala decat o lumina de atmosfera se pot  folosi plafoniere si  aplice  corpuri ce creeaza iluzia de spatiu larg si ofera un iluminat uniform ambiental.
Deasemenea in bucatarii, pentru a deveni un spatiu functional mai practic, se folosesc plafonierele combinate cu corpurile de iluminat din mobilierul suspendat  care este un iluminat de accent folosit pentru a lumina spatii bine delimitate .
Comanda iluminatului se face cu intrerupatoare si comutatoare montate ingropat, langa usa, sau cu comutatoare de scara de capat pentru zonele cu mai multe accese.
Inaltimea de montare a intrerupatoarelor si comutatoarelor o va hotari beneficiarul, dar nu mai mica de 80cm si nu mai mare de 1,5m.
Corpurile de iluminat din grupurile sanitare  vor avea clasa de izolatie II, grad de protectie IP21.
Corpurile de  iluminat din bai se vor monta in volumul 3, adica la o distanta mai mare
de 0,6m fata de marginea cazii, sau la o inaltime mai mare de 2,25m fata de fundul cazii.



Corpurile de iluminat montate pe balcoane acoperite vor avea gradul de protectie IP23, iar cele montate in exterior pe terasa sau  pe fatada vor avea gradul de protectie IP 65.
Toate corpurile de iluminat se vor lega la bara de nul de protectie printr-un conductor separat de nulul de lucru.
            In imobil  sunt prevazute prize pentru racordarea aparatelor de uz casnic, prize pentru utilizare generala (calculator, televizor etc.),pentru alimentare aparate aer conditionat,centrale termice.
Prizele vor fi bipolare,  monofazate de 16A/230V, cu contact de protectie, iar cota de montaj va fi de la  0.2m de la suprafata finita a pardoselii cu urmatoarele exceptii:
·        Prizele din bucatarie si masina de spalat, se vor monta intre 0,8m-1.20m de la suprafata finita a pardoselii
·        Prizele de la centrala termica, hota, se vor monta la inaltimea de 1,50m de la suprafata finita a pardoselii.
Daca beneficiarul doreste montarea de prize in baie, acestea se pot monta numai in volumul
3 adica la o distanta mai mare de 0,6m fata de marginea cazii, gradul de protectie trebuie sa fie IP21si circuitul protejat prin dispozitiv de protectie la curent diferential rezidual de cel mult 30mA.
            In bucatarie se va evita amplasarea prizelor la mai putin de 0,8 m fata de conducte, baterie spalator, etc ).
            Instalatia electrica interioara va fi de tip ST (sub tencuiala). Conductoarele sunt din cupru tip Fy si se vor instala in tuburi de protectie din IPEY, iar legaturile se vor face in doze ingropate in tencuiala.
Tuburile vor fi pozate inaintea turnarii sapei de egalizare.
In spatele ecranului televizorului poate fi amplasat un corp de iluminat cu bec de mica putere pentru a reduce contrastul dintre ecranul televizorului si fondul negru din spatele acestuia, astfel incat sa nu fie deranjat ochiul
Derivatiile la corpurile de iluminat, prize, intrerupatoare, sunt executate cu conductoare din cupru ( avand aceeasi sectiune ) protejate in tuburi flexibile.
Tablourile electric de distributie  de apartament tip TE sunt  echipate cu intreruptoare automate mici cu protectie electromagnetica si termica pentru circuitele de lumina si cu intreruptoare automate mici cu protectie electromagnetica si termica si cu protectie la curenti de defect de 30mA pentru circuitele de prize.
Alimentarea cu energie electricaa tablourilor de apartament se va face din firide de distributie trifazate amplasate pe fiecare nivel.
Furnizorul de energie va prevedea contorizarea.
Amplasarea exacta a prizelor, corpurilor de iluminat si traseelor de alimentare va fi coordonata cu celelalte instalatii. Instalatia electrica trebuie dispusa deasupra conductelor de apa, canalizare, gaze lichefiate si sub conductele calde ( + 400C ) sau gaze naturale cu distante impuse de Normativul I7.
S-au prevazut doua sisteme de iluminat:
- sistemul de iluminat normal
- sistemul de iluminat de siguranta

2.2. Iluminat si prize spatii administrative

Instalatia de iluminat normal se realizeaza cu corpuri de iluminat fluorescente cu 1 sau 2 tuburi, cu respectarea nivelelor de iluminare corespunzatoare activitatii desfasurate pentru fiecare incapere.
 Corpurile de iluminat vor fi montate aparent pe tavan iar daca sunt tavane false de vor monta corpuri de 4x18W in loc de 2x36.
            Comanda iluminatului se face cu intrerupatoare montate la intrarea incaperilor.
Instalatia electrica de iluminat din parcarea subterana, camera hidrofor si ALA se executa  aparent pe perete cu cabluri cu conductoare din cupru si izolatie cu intarziere marita la propagarea flacarii , de tip CYY 3x1,5mmp.  Corpurile de iluminat din subsol vor avea grad de protectie IP65
            Iluminatul din celelalte zone (parter,subpanta) este alimentat prin circuite monofazate, executate cu conductoare din cupru de 1,5mm2, montate ingropat .
Toate prizele sunt monofazice 230V,16A, cu contact de protectie si vor fi montate ingropat iar  la subsol vor fi montate aparent pe perete cu cabluri cu conductoare din cupru si izolatie cu intarziere marita la propagarea flacarii , de tip CYY 3x2,5mmp.
 Sistemul de iluminat de siguranta este realizat cu corpuri de iluminat cu lampi fluorescente tubulare. echipate cu baterii de acumulatoare proprii care asigura o autonomie de functionare de 1,5 ore si se aprind automat la intreruperea alimentarii cu energie electrica a tabloului general de distributie.
Aceste corpuri de iluminat se monteaza pe perete, la cca 200mm deasupra usilor si la 1,80m pe traseele de evacuare din cladire.
Se prevad corpuri de iluminat de siguranta pe caile de evacuare din parcarea subterană. Iluminatul de siguranta de evacuare se va realize cu corpuri de iluminat echipate cu acumulatori si invertor,
Iluminatul de siguranta pentru marcarea evacuarilor se alimenteaza din tablourile de iluminat si prize pe trasee diferite de iluminatul normal.
            Cablurile aferente prizelor sistemului de voce-date, vor avea compartiment separat fata de conductoarele circuitelor de priza.
        Prizele se alimenteaza prin circuite monofazate executate cu conductoare din cupru de 2,5mm2 pozate in tuburi de protectie.
Circuitele de prize vor fi protejate in tablourile electrice cu intrerupatoare automate de 16A si cu protectie diferentiala de 30mA.

3. INSTALATII ELECTRICE DE FORTA

Instalatia de forta se compune din tablourile de distributie si consumatorii aferenti.
Consumatorii de forta cuprind in principal urmatoarele categorii si anume: instalatia de climatizare, instalatia de incalzire, alimentare pompelor si cazanelor  aferente statiei de hidrofor si alimentarea sistemului de ridicat G 61 Klaus din parcarea subterana.
Alimentarea sistemului de ridicat (G61 Klauss) se va face in cablu CYY-F 5x2,5mmp dintr-un tablou special pentru acest sistem.
                Consumatorii se vor alimenta din tablouri secundare prevazuta special, prin cabluri de cupru, avand izolatie cu intarziere la propagarea flacarii. Cablurile vor avea conductoare de protectie pentru legarea la pamant/neutru a masei echipamentelor alimentate.
Circuitul pentru alimentarea tabloului de ventilatie TCV va fi prevazut cu declansator de prezenta tensiune care intrerupe alimentarea acestuia in caz de incendiu.
            Alimentarea cu energie electrica a iluminatului si instalatiei de forta a adapostului civil (ALA) se face de la un tablou de distributie propriu adapostului.
Racordarea instalatiilor electrice ale adapostului se va face inaintea întrerupatorului general pentru a nu se intrerupe alimentarea cu curent prin deconectarea acestuia.         
Inaintea intrerupatorului general al tabloului TG2  se alimenteaza printru tablou TD3 numai receptorii care contribuie direct si indirect la interventia de stingere incendiu :pompe de incendiu, electrovalvele de incendiu, instalatie pentru iluminatul de siguranta hidranti.

4. INSTALATIA DE LEGARE LA PAMANT SI PARATRASNET

Instalatia de legare la pamant este formata din priza de pamant naturala, constituita de fundatia corpului de cladire si priza de pamant artificiala, constituita din prize orizontale si verticale (tarusi) amplasati langa cladire.
A fost necesara si o priza de impamantare artificiala, deoarece cea naturala nu asigura o rezistenta de punere la pamant sub 1ohm.
In incaperile specifice (statie hidrofor, centrala termica, parcare subterana etc.) s-a prevazut o centura interioara de legare la pamant, conectata in doua puncte cu priza de pamant exterioara.
                Sistemul de paratrasnet este format din conductoare de captare tip retea(20x20m), executat din platbanda de OLZn 25x4mmp,formind un poligon inchis pe perimetrul acoperisului.
            Elementele de coborire se va realize din platbanda 25x4mmp montata aparent, direct pe pereti din material incombustibil sau la o distanta de cel putin 0,1m fata de peretii din materiale combustibile.Fiecare coborire se leaga la priza de pamint.
            Deoarece centura de legare la pamant este comuna cu paratrasnetul, rezistenta prizei de pamant trebuie sa fie cel mult egala cu 1 ohm.

5. STANDARDE APLICABILE:

- NP I7-02- Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice cu tensiuni pana la 1000Vc.a si 1500Vc.c.;
- STAS 12604/4,5 – protectia impotriva electrocutarilor;
- DGPSI-003    Dispozitii generale privind echiparaea si dotarea constructiilor, instalatiilor
  tehnologice si ale platformelor amenajate cu mijloace tehnice de prevenire si stingere
  a incendiilor;
- ordinul MI nr. 775 din 22-07-1998;
- NGPSI aprobate prin OMAI 163/2007
- P118/1999- Normativul de siguranta la foc a constructiilor;
- STAS 553/2- Aparate de comutatie pana la 1000V;
- STAS 11360/1- tuburi pentru instalatii electrice;
- NTE 007/08/00-Normativ pentru proiectarea si executia retelelor de cabluri electrice.
- Legea 319 Legea Securitatii si Sanatatii in Munca
- Legea 307 privind apararea impotriva incendiilor
- Norme metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr.
  319/2006,
- C56/2002 Normativ pentru verificarea calitatii si receptia lucrarilor de constructii si instalatii
  aferente

6. INSTALATIA  DE PROTECTIE CONTRA TENSIUNILOR ACCIDENTALE

            Schema de protectie impotriva electrocutarilor este de tipul TN-S . Neutrul se va racorda la pamant la nivelul tablourilor generale TG1,TG2. Protectia se va asigura prin legarea la conductorul special de protectie.
            Toate partile metalice ale instalatiilor electrice care normal nu sunt sub tensiune, dar care accindental ar putea fi puse sub tensiune, se leaga la un conductor de ramificatie de impamantare (diferit de conductorul neutru), legat la conductorul principal de legare la priza de pamant si apoi la priza de pamant.
            Se precizează că se va utiliza priza clădirii, dar numai după ce se va efectua o măsurare a rezistenţei de dispersie care trebuie să aibă valoarea ≤ 1 Ω. In caz contrar, se va suplimenta numărul de electrozi ingropaţi aferenţi prizei iniţiale până se va ajunge la valoarea măsurată mai sus menţionată.
            Carcasele metalice ale tablourilor electrice de distributie, ale stelajelor, cutiilor, dozelor, paturilor de cabluri, se vor lega la conductorul de protectie si prin intermediul lui la priza de pamant.

7. REALIZAREA CIRCUITELOR DE INTERCONECTARE

            Se interzice instalarea in acelesi tub de protectie (sau jgheab) a unui cablu de energie sau conductor si a unuia sau mai multor cabluri de telecomunicatii sau de comanda - control. De asemenea, este interzisa folosirea unor doze sau cutii de conexiuni comune pentru cabluri de energie si pentru alte categorii de cabluri ( de comanda –control, telecomunicatii etc.).

8. MASURI DE PROTECTIE SI SANATATE IN MUNCA

Documentatia de proiectare a fost astfel intocmita incit sa permita executarea si utilizarea instalatiei proiectate in conditii in care, la o exploatare normala a sistemelor, sa se previna accidentele de munca, precum si imbolnavirile profesionale.

8.1. Factorii de risc la executia lucrarii
Factorii de risc avuti in vedere la elaborarea documentatiei sunt urmatorii :
n       cadere obiecte de la inaltime;
n       curent electric: atingere indirecta si directa;
n       lucru  la inaltime;
n       proiectare de corpuri sau particole;
n       deplasari pe suprafata inclinata sau alunecoasa;
n       lucru in spatii inguste;
n       contact cu corpuri ascutite;
Proiectantul a avut in vedere acesti factori de risc care apar la indeplinirea sarcinilor de munca. Beneficiarul este obligat sa refaca aceasta analiza cu datele concrete, conform NGPM/2002 art. 11, sa identifice complet toate riscurile si sa ia toate masurile pentru diminuarea sau evitarea lor. 

8.2. Masurile individuale si colective de securitatea muncii la executia lucrarii
Fata de factorii de risc estimati pentru executia lucrarii, indicati mai sus, se impun urmatoarele sortimente de mijloace individuale de securitate si sanatate in munca care pot fi acordate conform Ord. 225/21.07.1995 a MMPS :
n       casca de protectie rezistenta la foc si penetratie;
n       manusi de protectie electroizolante JT;
n       incaltaminte de protectie  electroizolante  JT;
n       covor electroizolant;
n       manusi de protectie rezistente la uzura;
n       centura de siguranta pentru lucru la inaltime sau platforma de lucru la inaltime;
n       ochelari de protectie  la praf;
n       masca de protectie la praf;
n       salopeta de protectie.
Personalul de executie va utiliza numai utilaje sigure din punct de vedere al securitatii muncii, care au certificate de conformitate si sunt cumparate cu declaratie de conformitate din punct de vedere al securitatii muncii si sunt marcate de conformitate de securitate.
Sculele utilizate vor avea minere electroizolante, ele vor fi apucate numai de zona izolata, se vor folosi numai scari electroizolante, iar personalul trebuie sa fie dotat si sa utilizeze echipamentul individual de protectie, respectind principiul “cel putin doua mijloace electroizolante inseriate pe cale de curent”. Echipamentele portabile si uneltele manuale utilizate vor respecta cap. V titlul Vdin NGPM /2002
Executantul va utiliza pentru manevre in instalatiile electrice de joasa tensiune numai personal autorizat conform NSSM 65 si NSSM 111
Ca mijloace colective de protectie se recomanda: semnalizarea locurilor periculoase si atentionarea vizibila a lor cu placute de semnalizare, instructajul specific si periodic de securitate si sanatate in munca la locul de munca, elaborarea unor instructiuni proprii de securitatea muncii, elaborarea si respectarea unui program de securitate si sanatate in munca, dotarea locurilor de munca cu trusa sanitara de prim ajutor, utilizarea de scule si utilaje certificate, control permanent privind respectarea masurilor de securitatea muncii, etc.
La tablourile electrice de joasa tensiune pentru evitarea electrocutarii prin atingere indirecta s-au aplicat doua masuri de protectie: una principala care este legarea la nulul de protectie si o masura suplimentara care este legarea la instalatia de legare la pamint. In partea desenata a proiectului se  vor indica aceste masuri de protectie. 
In timpul executiei este interzisa folosirea instalatiilor si a echipamentelor improvizate sau necorespunzatoare.
Pentru lucru la inaltime, conform NSSM 12, executantul va folosi numai personal atestat medical pentru lucru la inaltime si va utiliza utilaje (platforme etc ) sau mijloace individuale de protectie (centuri etc ) pentru lucru la inaltime, dupa caz.
La manevre in instalatiile electrice scoase de sub tensiune se vor aplica prevederile cap. V titlul V din NGPM/2002. Nu se vor face manevre cu instalatii electrice aflate sub tensiune. Prin “manevra” se intelege un ansamblu de operatii care conduce la schimbarea configuratiei unei instalatii electrice prin actionarea unor aparate de comutatie ( vezi  NSSM 65  anexa 1)




Pe santier si in interiorul constructiilor in lucru se vor utiliza tablouri de distributie in executie capsulata sau tablouri inchise in cutii prevazute cu usa si cheie, conform NP -  I7 -02
Toate echipamentele electrice cu tensiuni periculoase de clasa I de protectia trebuie legate suplimentar la instalatia de legare la pamint conform NGPM/2002 art. 364 si STAS 6271-81, STAS 12604/4-89 si STAS 12604/5-90, conform proiectului.

8.3. Obligatiile executantului
Executantul raspunde de realizarea lucrarilor de instalatii in conditii care sa asigure evitarea accidentelor de munca. In acest scop  este obligat :
n       sa analizeze documentatia tehnica din  punct de vedere al securitatii muncii;
n       sa aplice prevederile cuprinse in legislatia si normele / instructiunile / prescriptiile / standardele de securitatea muncii specifice lucrarii;
n       sa execute toate lucrarile si in scopul exploatarii ulterioare a instalatiilor in conditii depline de securitate a muncii;
n       sa remedieze toate deficientele constatate cu ocazia probelor si receptiei astfel ca lucrarea executata sa poata fi utilizata in conditii de securitate maxima posibila;
n       sa utilizeze pe santier masurile individuale si colective de securitatea muncii astfel ca sa se evite sau sa se diminueze pericolele de accident sau imbolnavire profesionala;
n       sa utilizeze pentru manevre in instalatiile electrice numai electricieni autorizati conform NSSM 65 si NSSM 111 si sa aplice in totalitate cerintele art. 192 din NGPM/2002.

8.4. Obligatiile beneficiarului
Beneficiarul raspunde de preluarea si apoi exploatarea lucrarilor de instalatii in conditii care sa asigure securitatea muncii.  In acest scop este obligat:
n       sa analizeze proiectul din  punct de vedere al securitatii muncii;
n       sa respecte si sa aplice toate  normele si normativele de securitate a muncii;
n       sa respecte instructiunile de securitate a muncii ale echipamentelor livrate;
n       sa faca analiza  factorilor de risc de accident si sa ia masurile corespunzatoare;
n       sa aplice cerintele de la art. 368 la 392 din NGPM/2002;
n       in exploatare sa existe obligatoriu documentele specificate in art. 373 din NGPM/2002;
n       sa prevada mijloace de prim ajutor eficace;
n       pentru personalul care lucreaza cu videoterminale sa aplice  NSSM 37  si in special art.6 si 7 care prevede obligativitatea examenului medical oftamologic si utilizare de ochelari/ecrane de protectie, daca este cazul;
n       sa prevada si sa aplice masuri de prevenire si stingere a incendiilor;
n       sa intocmeasca proceduri de interventie pentru caz de criza sau dezastre si sa aibe pregatite echipe de interventie, antrenate si dotate corespunzator;
n       sa-si organizeze activitatea de securitate si sanatate in munca conform NGPM/2002;
n       receptia si punerea in functiune a instalatiei se va face numai dupa ce s-a constat si consemnat, cu avizul proiectantului, ca s-au respectat normele de securitate a muncii;
n       sa nu permita accesul persoanelor neautorizate in instaltiile electrice;
n       sa respecte in functionare cap. V titlul V din NGPM / 2002.
Beneficiarul trebuie sa verifice ca instalatia de legare la pamint este corespunzatoare, sa se ingrijeasca sa faca masuratori periodice a prizei de pamint si sa obtina buletine de masuratori care sa ateste ca priza de pamint este in parametrii normali, conform legislatiei.
In locurile cu pericol de incendiu beneficiarul trebuie sa ia masuri de protectie impotriva descarcarilor statice , conform NGPM/ 2002 si eventual daca e cazul si NP099.


8.5. Legislatia de securitate a muncii
La intocmirea lucrarilor de proiectare s-a tinut seama de legislatia de securitatea muncii aflata in vigoare. Se atrage atentia executantului lucrarii si in special beneficiarului, ca utilizator al instalatiei proiectate, ca trebuie sa respecte intocmai aceasta legislatie din motive morale si datorita raspunderii juridice care prevede ca neluarea vreuneia din masurile prevazute de dispozitiile legale referitoare la securitate si sanatate in munca sau nerespectarea de catre orice persoana a masurilor stabilite cu privire la securitate si sanatate in munca, constituie infractiune si se pedepseste ca atare.
Dam mai jos o lista restrinsa a acestei legislatii de care s-a tinut seama la proiectare si care trebuie sa fie completata de executant si beneficiar cu normele specifice corespunzatoare.
Beneficiarul si executantul trebuie de asemenea sa elaboreze si instructiuni proprii de securitatea muncii, specifice instalatiei.
n       Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006;
n       Normele Metodologice de aplicare  a Legii 319/2006;
n       Normele Generale de securitate si sanatate in munca  / 2002;
n       Normativul cadru de acordare si utilizare a echipamentelor individuale de protectie, ordinul MMPS nr. 225/1995;
n       Normele specifice de securitate si sanatate in munca indicate in anexa nr. 2 la Legea 90/1996 modificata;
n       Standardele specifice de securitatea muncii indicate in anexa 83 la NGPM/2002;
n       Normativele NP - I 7-02, I 18/1-01,  I 18/2-02;
n       Normele specifice NSSM 23,  NSSM 57,  NSSM 37,  NSSM 12,  NSSM 111.
n        Legea 307 privind apararea impotriva incendiilor

                       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu